Pollenallergi

Träd, växterm blommor, gräs, ogräs…både vår, sommar och höst drabbas fler och fler svenskar av rinnande näsor, kliande ögon och lider du av pollenallergi är du inte ensam! Vart sjunde människa på jordklotet är faktiskt allergisk mot pollen.

Vad är då pollen? Jo, pollen är ett som ett otroligt litet frö som, liksom andra frön, produceras av växter för sin fortplantning. Till synes harmlösa växter som träd, gräs och ogräs är de som främst utsöndrar de pollen som gör oss allergiska. Det pollen som produceras är alltså minimalt till storleken och sfäriskt till formen. Pollen är mycket lätta och gjorda för att färdas över stora avstånd med hjälp av vinden. De kan färdas så långt som 600 km och så högt upp i atmosfären som 3 km.

Växter pollinerar både vår och höst, även om det skiljer mellan vilka plantor som gör det när. Vid pollinering kan en enda liten planta släppa ut miljontals pollen som inte bara känns för de allergiska utan även ofta syns på bilar och fönster i form av ett gult damm (beroende på vilken växt det är som pollinerar).

Pollenallergi

Pollenallergi har man om man har en överkänslighet mot pollen på ett sätt som de flesta andra har. På samma sätt som allergi mot pälsdjur är en överkänslighet mot ämnen i pälsar hos vissa djur.

Man kan se på en allergisk reaktion som ett sorts falskt alarm. Immunsystemet, som är kroppens biologiska skyddsmekanism, hos pollenallergiker attackerar allergenen (i det här fallet pollen) genom att utsöndra stora mängder av en antikropp kallad IgE. Motsvarande reaktion hos icke-allergiska är inte alls lika stark och man kan mäta betydligt lägre nivåer av IgE i deras blod när de utsätts för pollen.

När denna antikropp fastnar på de främmande molekylerna genererar kroppen histaminer, som ger de symptom som är vanliga i samband med allergi: nysningar, vattniga ögon, kliande ögon etc.

Allergenen behöver dock inte nödvändigtvis vara pollen. Det kan också vara mat, dammpartiklar, ett läkemedel, en insektsgift, mögelsporer eller liknande. Är man allergisk mot en typ av allergen är det inte ovanligt att man också är allergisk mot andra. Denna överkänslighet är förstås jobbig och vid pollenallergi så innebär den annars så härliga våren att man antingen mår dåligt eller får stanna inne om man inte tar allergimediciner.

När är det mest pollen i luften?

I Sverige är pollenhalten som högst i mitten av maj då nära en svenskar drabbas av pollenallergi. Det är framförallt björkpollen som står för en stor del av allergiutbrotten.

  • Se här för en kalender över när olika typer av växter pollinerar och därmed också innebär risk för pollenallergi för de som är allergiska mot just den växten.
  • Se här för aktuell pollenprognos.

Varför blir bara vissa allergiska?

Varför blir då inte alla drabbade? Den generella åsikten hos forskare är att man ärver sannolikheten att bli överkänslig mot någon allergen. Det har blivit vetenskapligt bevisat att barn till föräldrar som är allergiska har större risk att utveckla allergi, i förhållande till andra barn. Det spelar dock ingen roll om det är en eller båda föräldrarna som har allergi. Ett barn har 25% risk att drabbas av allergi/överkänslighet om bara en av föräldrarna har allergi.

Att vara utsatt för en viss allergen tidigt i barndomen kan också vara en anledning till pollenallergi. På samma sätt om man blir utsatt för allergenen när man är svag eller kroppen är i omvälvning så ökar risken för att man utvecklar en allergi. Det kan till exempel vara i puberteten, under graviditet eller när man har en infektion i kroppen.

Att båda ens föräldrar är allergiska är dock inte en garanti för att barnet blir allergiskt. Barnen utvecklar ofta en annan typ av känslighet jämfört med sina föräldrar. Om man spenderar mycket tid ibland pollengenererande växter, som till exempel trädgårdsmästare, så finns det en risk för att utveckla hösnuva senare i livet.

Vad händer i kroppen när man är allergisk?

Symptomen för pollenallergi är vanliga och välkända, de innefattar nysnigar, rinnande näsa, kliande ögon, näsa och hals, mörka ringar under ögonen samt röda och vattniga ögon.

Mekanismerna som startar en pollenallergisk reaktion är idag välstuderade: de små pollenkornen förs fram av vinden och kommer in i kroppen via mun, näsa och öron samt ner i halsen där de fäster vid kroppens inre och känsligare ytor.

Resultatet av detta blir en kedjereaktion som i slutändan gör att dessa membran utsöndrar histaminer. Histamin är ett inflammatoriskt ämne som orsakar nästäppa och svullnade i slemhinnorna i näsan, irriterade och rinnande näsor. Ibland, om än  sällan, kan en pollenallergisk attack starta en astmaattack.

Detta är alltså en överreaktion som endast sker hos allergiska personer. Hos icke-allergiska personer förs pollenet, via slemhinnorna, ned till och magen eller till bakre delen av svalget där de sedan hostas ut.

Finns det botemedel?

I dagsläget finns det, som du känner till, allergimediciner som hjälper till att lindra symptomen från pollenallergi och andra allergier.  Det pågår forskning som arbetar mot att hitta ett faktiskt botemedel mot allergier och stora framsteg har gjorts.Man arbetar bland annat med att framställa extrakt av modifierat pollen som man ska kunna använda till immuniseringsterapi och man hyser stort hopp för att det ska bli en lösning på allergiproblemen för många människor.

En positiv sak som kommit från pollenallergi är att den skapat en stor kunskap bland forskare och läkare om hur vårt immunsystem fungerar. Många mediciner och biologiska uppfinningar har uppkommit som ett resultat av studier av allergiska personer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *